poniedziałek, 16 czerwca 2014

Waniliowe rogaliki z serem



Co to był za weekend! Wyprawa do parku rozrywki i zoo. Mnóstwo wrażeń i pozytywnych emocji. Pierwszy raz widziałam delfiny na żywo:)
A długą podróż umilały nam waniliowe rogaliki z serem i rodzynkami. Mięciuteńkie, z waniliową nutą i bardzo smaczne!
Polecam! 

Składniki (ok 55 sztuk):
2/3 szklanki mleka
25g drożdży
1 laska wanilii
50g masła
2 jaja
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżka oleju

Nadzienie:
300g białego sera
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 płaska łyżka budyniu waniliowego
garść rodzynków
1 białko do posmarowania
cukier perlisty do posypania

Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do pozostałego mleka wrzucić ziarenka z połowy laski wanilii.
Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Ser rozetrzeć z cukrem i żółtkiem, wymieszać z ziarenkami wanilii (z drugiej połowy laski), budyniem i rodzynkami.
Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 22cm, pokroić na 12-16 części (jak tort). Na każdy trójkąt (u podstawy) wyłożyć pół łyżeczki sera, zwinąć. Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem. Posypać cukrem perlistym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12-15 minut w temp 180st.C. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce.
Smacznego:)



2 komentarze:

Drukuj