środa, 21 stycznia 2015

Kotlety z wołowiny na czerwonej kapuście


Zdecydowanie za mało jemy ryb i wołowiny. Pora to zmienić. O ile o dobre, świeże ryby we wschodniej Polsce jest ciężko, to z wołowiną nie ma problemu;) Na obiad więc soczyste kotlety z mięsa wołowego w towarzystwie czerwonej kapusty na winie ze śliwkami. Niby proste, a jakże pyszne!

Ten przepis został opublikowany w gazetce Przyślij Przepis 04/2015

Składniki:

kotlety:
400g wołowiny (łata, mostek, łopatka)     
1 jajko
1 łyżki kaszy manny
80ml wody
2 cebule
sól
pieprz
kolendra
gałka muszkatołowa
papryka wędzona słodka
szczypta chilli
1 marchew
1 papryka czerwona
2 cienkie kabanosy
olej do smażenia
mąką pełnoziarnista do obtoczenia

Mięso zmielić, dodać jajko, kaszę manną, wodę, posiekaną drobno 1 cebulę, doprawić do smaku i wymieszać, podzielić na 4 części.
Druga cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, warzywa usmażyć na odrobinie oleju.
Kawałek folii rozłożyć na stole, wyłożyć 1 część mięsa, formując kwadrat (ok 12cm), na mięso wyłożyć cześć marchewki z cebulą, kawałek papryki i kabanosa, zwinąć za pomocą folii. Kotlety obtoczyć w mące, zrumienić ze wszystkich stron na oleju, zmniejszyć ogień i dusić ok 15 minut pod przykryciem.

Kapusta:
pół główki czerwonej kapusty (ok 700g)
1 cebula
1 jabłko
250ml czerwonego wytrawnego wina
6 suszonych śliwek
olej do smażenia
sól
pieprz
2 łyżki octu winnego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki prażonego słonecznika
kiełki

Kapustę poszatkować, cebule pokroić w piórka, jabłko w ósemki. Na patelni rozgrzać olej (ok 2 łyżek), zeszklić cebulę, dodać kapustę, jabłko, pokrojone śliwki, podlać winem i dusić do miękkości ok 30-40 minut. W trakcie duszenia w razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec duszenia doprawić do smaku cukrem, octem, solą i pieprzem.
Podawać z kotletem, posypaną pestkami słonecznika i kiełkami.
Smacznego!

24 komentarze:

  1. Muszę przyznać , że lubię wołowinę , a w twojej wersji będzie na pewno smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie zapakowany ten kotlecik, z dodatkiem czerwonej kapusty...niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej urzekła nas surówka z czerwonej kapusty :) Rzadko ją jemy i zamierzamy to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie również rzadko, a przecież można z niej wyczarować wiele pysznych dań:)

      Usuń
  4. Dla mnie świetny pomysł na rodzinny niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas był środowy obiad, ale może na niedzielę będzie powtórka;)

      Usuń
  5. Ciekawe kotleciki :-) wyglądają pysznie :-) muszę sobie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgrabnie Ci wyszedł ten kotlecik. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tradycyjny, polski obiad!Jadłabym!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm jak fajnie nadziane i zrolowane :) też bym zjadła! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadziałam, żeby nie były takimi zwykłymi mielonymi, i wyszły bardzo smaczne;)

      Usuń
  9. Bardzo apetyczny obiad, ale ten kabanos mnie zaskoczył - fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał! Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie. Kapusta czerwona jest u nas wciąż mało popularna i jest stosunkowo mało przepisów, w których jest ona w składzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się jeszcze kilka pysznych dań z czerwoną kapustą przygotować i pokazać je na blogu;)

      Usuń

Drukuj