sobota, 11 stycznia 2020

Soczniki - kruche ciastka z twarogiem (krok po kroku)

 
Kolejnym twarogowym przysmakiem z czasów mojego dzieciństwa były soczniki. Są to kruche ciastka z twarogowym nadzieniem. Kupowałam je, gdy wracałam do domu ze szkoły. Były dość spore, jeden taki wystarczał mi na 15 minut drogi:) Mam nawet w starym kucharskim kajecie zapisany przepis na soczniki, który lekko zmodyfikowałam.  
Wyraz socznik (soczeń) pochodzi słowa "sok". Początkowo były to postne placki posmarowane sokiem wytłoczonym z nasion lnu czy konopi, czyli olejem, lub też placki z ciasta na bazie "soku". Olej ten nazywa się "socziwo" (сочиво) i wykorzystywany jest szczególnie podczas przygotowania potraw na Wigilię (Soczelnik - Сочельник). 


Soczniki - kruche ciastka z twarogiem 

Składniki (na 16 sztuk):
ciasto:
150g miękkiego masła
350g mąki
80g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:
350g twarogu
30g mąki
30g manny
1 łyżka śmietany 
2 łyżki cukru waniliowego
1 duże jajko
opcjonalnie: rodzynki

dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania






Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodawać po jednym jajku.


Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, schłodzić przez ok 40 minut.


W międzyczasie zrobić nadzienie: twaróg zblendować z jajkiem, śmietaną i cukrem. Dodać mąkę i kaszę mannę, wymieszać, można również dodać rodzynki.



Oba kawałki ciasta podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę, a następnie rozwałkować na podłużne placki o grubości ok 5mm (ciasto nie może być zbyt cienkie).
Na połowę każdego placka wyłożyć łyżkę nadzienia, przykryć drugą połówką.















Soczniki układać na blasze, posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!















27 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o nich ale mojej rodzice by smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam okazję zrobić coś podobnego i wszyscy prosili o więcej. Sprawdzę i ten przepis i w sumie zrobię taką zagadkę czym się różni mój przepis od tego we wpisie swojej rodzince. Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  2. z pewnością bym je pokochała, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te zdjęcia to Ty robiłaś, czy wzięłaś z neta? Wyglądaj mega pysznie!!! Ja jutro spróbuje sama zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm, potraktuję to jako komplement;) Oczywiście, że robiłam zdjęcia i soczniki też:)))

      Usuń
  4. Uwielbiam takie kurche cistka. Ładnie wyszło, mega pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia są przepiękne! A kruche ciasteczka fenomenalne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku super blog, normalne pyszne przepisy bez kombinacji ze składnikami. Nieraz co jesy piękne jest mało powszechne, a szkoda 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej! ależ mi miło ;) zapraszam częściej po proste i smaczne przepisy ;)

      Usuń
  7. A ile takie pyszności mają kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  8. O mamo, idealne! Miałam iść spać, ale nie zasnę teraz:) Brakuje mi parę składników i niestety dopiero jutro zabiorę się za Twoje soczniki. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo, idealne! Miałam iść spać, ale nie zasnę teraz:) Brakuje mi parę składników i niestety dopiero jutro zabiorę się za Twoje soczniki. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wyglądają. Gdyby mi jedzenie wychodziło chociaż w połowie tak ładnie jak na zdjęciach to byłabym w 7 niebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Myślę, że jest bardzo apetyczne. Czasem wystarczy niewiele, by dodać potrawie nieco uroku: kilka listków natki na gulaszu, koperek na zupie, cukier puder na ciateczkach...

      Usuń
  11. Wyglądają tak apetycznie, zdjęcia dodatkowo zachęcają, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj