środa, 17 września 2025

Adżika – kaukaska pasta z papryki i pomidorów


Adżika – słiok na stole wśród warzyw, w słoiku kaukaska pasta z papryki
 

Adżika – kaukaska pasta z papryki i pomidorów [przepis krok po kroku]

Adżika to aromatyczna, pikantna pasta kaukaska z papryki, czosnku i przypraw, szczególnie popularna w Gruzji i Abchazji. Jej smak to połączenie ostrej papryki, czosnku, soli i aromatycznych ziół, które tworzą intensywną, głęboką kompozycję – idealną jako dodatek do mięs, warzyw i pieczywa.

Ciekawostka: adżika powstała w Abchazji, gdzie pasterze zabierali ją ze sobą w góry jako dodatek do chleba i sera – dzięki niej nawet najprostszy posiłek stawał się ucztą. Tradycyjnie przygotowuje się ją z papryki chili, ziół i soli, ale można też spotkać wersje łagodniejsze z pomidorami lub mocno ogniste, które naprawdę rozgrzewają.

Jeśli lubisz ostre dodatki, które potrafią obudzić najbardziej senne kanapki – adżika domowa jest dla Ciebie! Ta pasta z papryki i pomidorów ma w sobie wszystko: ogień, aromat i głębię smaku. Idealnie pasuje do grillowanego mięsa, pieczonych warzyw, a nawet jako smarowidło do chleba. Najlepsze jest to, że możesz przygotować ją samodzielnie i dopasować ostrość do własnych upodobań – od lekkiej pikanterii po prawdziwą wulkaniczną lawę.

U mnie wersja z pomidorami jest nieco łagodniejsza i już została okrzyknięta lepszym wynalazkiem niż ketchup!

 

Polecam również inne przepisy an domowe przetwory :

 


Składniki na domową adżikę z pomidorów i papryki

  • 2 kg pomidorów (np. lima)

  • 2 kg czerwonej papryki

  • 300 g papryczek chili

  • 300 g czosnku

  • 50 g soli

  • 100 g cukru

  • 50 ml octu jabłkowego 

  • 30ml oleju
  • 15 g zmielonych nasion kolendry

  • 30 g chmeli suneli (lub mieszanka: uccho suneli, bazylia, cząber, majeranek, pietruszka, koper, kolendra)

  • Opcjonalnie: 2 jabłka antonówka


Jak zrobić adżikę krok po kroku

  1. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Czosnek obrać.

  2. Wszystkie warzywa (i opcjonalnie jabłka) zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.

  3. Przełożyć do garnka, dodać sól, cukier, ocet, olej, zioła i przyprawy.

  4. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos nabierze odpowiedniej gęstości (u mnie to zajęło ok. 1,5 godziny).

  5. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.


Jak przechowywać adżikę

  • Adżikę w słoikach przechowywać w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).

  • Po otwarciu przechowywać w lodówce.


Zastosowanie domowej adżiki

  • Do grillowanego mięsa i kiełbasek

  • Na kanapki i pieczywo

  • Do pieczonych warzyw

  • Jako pikantny dodatek do sosów i dipów


Smacznego!

Adżika – przepis krok po kroku na ostrą, kaukaską pastę z papryki

 

5 komentarzy:

  1. Fajnie, że jest opcja łagodniejsza z pomidorami – ja nie przepadam za bardzo ostrym, więc to duży plus. Uwielbiam takie kulinarne ciekawostki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja wersja adżiki brzmi rewelacyjnie! Uwielbiam domowe pasty, które można dopasować do własnych upodobań – łagodniejsza wersja z pomidorami na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią smak i aromat, ale bez przesadnego ognia

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi przepysznie! Uwielbiam takie aromatyczne pasty – świetnie, że można regulować poziom ostrości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie aromatyczne, domowe pasty — adżika to prawdziwa bomba smaku! Twoja łagodniejsza wersja z pomidorami brzmi idealnie do kanapek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa adżika to prawdziwa eksplozja smaku – idealna zarówno do kanapek, jak i do dań z grilla. Super pomysł, żeby dopasować ostrość do własnych upodobań.

    OdpowiedzUsuń