sobota, 16 października 2021

Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym

Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym

Jesień smakuje jabłkami. Pamiętam te pieczone jeszcze z dzieciństwa. Polewane jedynie miodem lub posypywane cukrem, z pomarszczoną i popękaną skórką. Parzyły w palce i język, ale i tak były zjadane w mig;) Gdy teraz przygotowuję pieczone jabłka, ciągle staram się urozmaicać ich nadzienie. Najbardziej nam smakują z orzechami. Napełnione farszem jabłka układam na herbatnikach, dzięki temu po upieczeniu można je ładnie ułożyć na talerzach. 

Polecam również inne przepisy desery z jabłkiem:

Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym

Składniki:

  • 6 średnich jabłek o słodko-winnym smaku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka żurawiny lub rodzynków
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • sok z pomarańczy 
  • sok z połowy cytryny
  • 6 herbatników

Jabłka umyć, osuszyć, ściąć górę i wydrążyć środek. 

Orzechy zmielić, wymieszać miodem, żurawiną, cynamonem, 2 łyżkami soku z pomarańczy i cytryny. Tym farszem napełnić jabłka. 

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na herbatnikach, przykryć ścięta częścią.  

Na każde jabłko położyć odrobinę masła, polać sokiem z pomarańczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w temp. 190stC. W zależności od gatunku i rozmiaru jabłek czas pieczenia może być nieco dłuższy. Po upieczeniu wyjąć w piekarnika, ułożyć na talerzach i podawać.  

Smacznego!

Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym 

Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym


8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny myk z tymi ciastkami pod spodem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma się co dziwić, że jabłka w mig znikały, i to zapewne wprost z naczynia żaroodpornego! Jeśli jesień smakuje właśnie tak apetycznie prezentującymi się wypiekami, to może trwać duuużo dłużej. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo kusząco :) Zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj