Kiedy lato zaczyna się chylić ku końcowi, a w sadzie gałęzie uginają się od dojrzałych śliwek, to znak, że pora na drożdżowe ciasto z owocami. We wspomnieniach przenoszę się kilkadziesiąt lat wstecz i widzę te wiklinowe kosze wypełnione po brzegi śliwkami. Ich zapach, fioletowe skórki z charakterystycznym nalotem, miodowy smak i soczystość to dla mnie wspomnienie wakacji na wsi, leniwych popołudni, kiedy ciocia wyjmowała z pieca złociste drożdżowe ciasto, a my, dzieciaki, zwabione zapachem, biegaliśmy co chwila do kuchni, żeby podejrzeć, czy już można uskubnąć kawałek jeszcze ciepłego placka.
To ciasto ma w sobie coś więcej niż tylko smak – to wspomnienie dzieciństwa, czasów, kiedy dzień płynął wolniej, a każdy owoc z sadu smakował jak mały cud.
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką to taki smak, który przenosi prosto na wieś z czasów dzieciństwa – do ogrodu, gdzie jeszcze ciepłe powietrze pachnie sianem, nad astrami w ogródku krążą stada motyli, a kawałek ciasta smakuje najlepiej na kocu pod jabłonką. Proste, puszyste i pełne owoców, które lekko się rozpływają, a słodka kruszonka przyjemnie chrupie.
Nie trzeba wiele – trochę cierpliwości do wyrośnięcia ciasta, kilka śliwek z koszyka i mamy w domu kawałek wakacji
Dziś zapraszam Was do przygotowania tego klasycznego wypieku. Jest prosty, puszysty i cudownie pachnie - idealny do kawy, herbaty albo po prostu ze szklanką mleka. I ma moc przywoływania wspomnień;)
Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:
- Plecionki z powidłami i orzechami
- Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon
- Bułeczki z młodą kapustą
- Domowe lubelskie cebularze
- Strucla z orzechami
- Jagodzianki z migdałową kruszonką
- Jagodzianki z kruszonką
- Bułeczki z jabłkami i kruszonką
- Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:- 250g mąki
- 15g drożdży
- 50g cukru
- 1 jajko M i 1 żółtko
- 120ml mleka
- 20g masła
- łyżka oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
nadzienie:
- 700g śliwek (najlepiej węgierek)
- łyżeczka cynamonu
kruszonka:
- 50g masła
- 20g mąki
- 60g mąki migdałowej
- 50g cukru
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe mleko (nie gorące!), 1
łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko roztrzepać z cukrem, wlać esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić
jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Z
ciasta uformować kulę, włożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić
do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno przynajmniej podwoić
objętość).
Przygotować nadzienie: śliwki opłukać, przekroić na pól i usunąć pestki. Oprószyć cynamonem.
Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, włożyć do tortownicy. Na ciasto wysypać śliwki, lekko wgnieść je w ciasto. Odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia.
Składniki kruszonki rozetrzeć. Posypać nią śliwki. Wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45minut w temp. 170stC (góra - dół, można
na dno piekarnika wstawić puszkę z gorącą wodą). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby
nieco
przestygło. Można polać cytrynowym lukrem.
Smacznego!
To ciasto to klasyka, ale właśnie takie przepisy nigdy się nie nudzą.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto. Drożdżowe ze śliwkami to dla mnie esencja końcówki lata.
OdpowiedzUsuńPrawdziwy smak lata zamknięty w prostym wypieku.
OdpowiedzUsuńŚliwki i kruszonka – połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńMniam! Smakowite, puszyste ciasto.
OdpowiedzUsuń