poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka

Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka

Zainspirował mnie przepis Yotama Ottolenghi na pieczony ryż z pomidorami i cynamonem. A ponieważ cynamon kojarzy się mi bardziej z szarlotką czy bułeczkami, niż z pomidorami, postanowiłam nieco pokombinować z jego ilością. U nas taki zapiekany ryż z pomidorami posłużył za dodatek do szaszłyków z indyka... a może to szaszłyki były dodatkiem do ryżu?

 Polecam również inne przepisy na dania z ryżem:

 

Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka

Składniki (na 4 porcje):

  • 250g ryżu basmati lub jaśminowego
  • 3 szalotki
  • 400g pomidorków koktajlowych
  • pół papryki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kawałek kory cynamonu (5cm)
  • 4 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki (lub kolendry)
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła (u mnie rozmaryn, cząber)
szaszłyki:
  • 300g filetu z indyka
  • 2 szalotki lub cebuli
  • pół papryki
  • cukinia
  • przyprawa do szaszłyków (albo czerwona papryka, tymianek, gorczyca, sól, pieprz)
  • oliwa

Przygotowanie szaszłyków: mięso pokroić w kawałki (ok 2cm), obtoczyć w przyprawach i oliwie.  Cukinię pokroić w krążki 1cm, cebulę pokroić w krążki 0,5cm, paprykę pokroić w kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i warzywa, odstawić na godzinę.

Przygotowanie ryżu: piekarnik nagrzać do 200stC. Szalotkę pokroić w krążki 1cm, paprykę pokroić w większe kawałki. Cynamon przekroić wzdłuż na pół. Warzywa wymieszać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (20x30cm), oprószyć solą, dodać zioła i cynamon, polać oliwą. Zapiekać 30 minut w temp. 180stC (termoobieg lub góra+dół). 

Następnie naczynie wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 220stC. Na warzywach równomiernie rozsypać ryż, zalać wrzącą wodą (500ml), oprószyć solą i pieprzem. Przykryć szczelnie (folią aluminiową błyszczącą strona do środka i/lub przykrywką), wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200stC aż ryż będzie prawie gotowy. Wyjąć z piekarnika, pozostawić przykryte na 10 minut. Następnie wymieszać, posypać posiekaną natką i podawać. 

Razem z ryżem w piekarniku upiec szaszłyki. Ułożyć je na blasze, wstawić do piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 200stC. 

Smacznego!


Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka



1 komentarz:

Drukuj