Pyszne i pożywne śniadanie to u mnie podstawa. Tym razem przygotowałam omlet z dodatkiem mąki owsianej z pomidorami, oliwkami, awokado i serem.
Polecam również inne śniadaniowe przepisy:
- Pieczony naleśnik (dutch baby) na słono
 - Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku
 - cilbir- jajka po turecku
 - kanapki z grzybami i jajkiem
 - bakłażan z pomidorami i jajkiem
 - omlet z mozzarellą i pomidorami
 - szakszuka z serdelkami
 - szakszuka
 
Owsiany omlet z pomidorami, awokado i serem
Składniki:
- 2 jajka
 - 1 łyżka jogurtu naturalnego
 - 3 łyżki mleka
 - 1 łyżka z górką mąki owsianej (zmielonych płatków)
 - sól (dałam swańską sól)
 - pieprz
 - 2 łyżki startego żółtego sera
 - kilka oliwek
 - 1 pomidor
 - 1/4 awokado
 - 1 łyżeczka oliwy
 - roszponka, rukola
 
Jajka roztrzepać z solą, pieprzem, jogurtem, mlekiem i mąką. 
Pomidor, awokado i oliwki pokroić w plasterki. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wlać jajka, wyłożyć pomidory, oliwki, ser. Przykryć i smażyć na małym ogniu, aż jajka będą ścięte. Na połowie omletu wyłożyć awokado i roszponkę, omlet złożyć na pół. Podawać od razu.
Smacznego! 
idealny pomysł na weekendowe śniadanko!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity omlecik i takie składniki. :)
OdpowiedzUsuńPyszny omlet z warzywami :)
OdpowiedzUsuń