środa, 4 marca 2020

Syrniki owsiane



Syrniki albo serniczki z patelni są na tyle uniwersalnym pomysłem na śniadanie (albo i kolację), że można je przygotować na mnóstwo sposobów, by za każdym razem smakowały inaczej. Były już zwykłe syrniki, z bananem, z mascarpone, z manną, bezglutenowe z mąką ryżową, nadziewane... To teraz pora na syrniki z mąką owsianą. Ich przygotowanie łącznie ze smażeniem zajęło mi niecałe 15 minut. Zmieszałam twaróg z jajkiem, dodałam zmielone płatki owsiane, obtoczyłam z mące i usmażyłam. Miało być jak najprościej i najszybciej. Nawet nie wyciągałam aparatu, bo nie planowałam robić im zdjęć, ale wyszły tak dobre, że w ostatniej chwili chwyciłam za telefon... Syrniki owsiane podałam z jogurtem, syropem klonowym, orzechami i owocami. Hmm, może jutro zrobię sobie powtórkę?;) 

Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni:

Syrniki owsiane

Składniki (na 8 sztuk):
200g twarogu
1 jajko
5 łyżek płatków owsianych
mąką do obtoczenia
olej do smażenia
do podania: jogurt, miód, syrop klonowy, dżem, owoce, orzechy

Twaróg rozetrzeć z jajkiem. Płatki zmielić (np. w młynku do kawy), wsypać do twarogu. Wymieszać.
Masę podzielić na 8 kawałków, obtoczyć w mące, uformować kulki, spłaszczyć na grubość palca.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wyłożyć syrniki, smażyć na małym/średnim ogniu a każdej strony, aż się zarumienią (ok 2-3 minuty z każdej strony).
Podawać z jogurtem, miodem, orzechami, owocami - wg uznania.
Smacznego!


poniedziałek, 2 marca 2020

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta jest obłędna! Cytrynowa, z delikatną bezą... łatwa w przygotowaniu, a przy okazji można wykorzystać białka, które zostały po niedawnym tłustym czwartku:)

Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:


Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki:
ciasto:
170g mąki
10g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
100g masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody lub śmietany

nadzienie:
3 cytryny (najlepiej ekologiczne)
3 jajka
150g cukru 
100ml jogurtu naturalnego
100ml śmietanki

beza:
4 białka
120g drobnego cukru

Przesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, wodę/śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm), wyłożyć nim formę, brzegi ściąć (można to zrobić wałkując ciasto po krawędziach formy). Resztki ciasta wykorzystałam do upieczenia tartaletek.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne (lub fasole), wstawić do nagrzanego piekarnika (190stC), piec 10 minut, następnie usunąć papier z kulkami i podpiec jeszcze przez 10 minut.
Póki ciasto się piecze, przygotować nadzienie. Cytryny dobrze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Skórkę, sok, cukier, jajka rozmieszać trzepaczką (lub mikserem na najniższych obrotach), wlać jogurt i śmietankę, wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony spód.
Tartę wstawić z powrotem do piekarnika, piec ok 30 minut, aż masa na środku będzie ścięta.
Tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Przygotować bezę: białka i cukier umieścić w misce, miskę ustawić na kąpieli wodnej. Podgrzewać mieszając, aż białka osiągną temp. ok 60stC. Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać mikserem do uzyskania gładkiej, lśniącej bezy (ok 5-6 minut). Bezę wyłożyć na tartę, opalić palnikiem.
Podawać od razu.
Smacznego!

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą


wtorek, 25 lutego 2020

Twarogowe placuszki


Twarogowe placuszki

Twarogowe placuszki to dobry pomysł na śniadanie, gdy w lodówce zalega pół kostki twarogu i nie mam pomysłu na jego wykorzystanie. Za mało na serniki, za dużo na kanapkę, a na placki w sam raz:)

Polecam również inne przepisy na racuszki: 

 

Twarogowe placuszki

Składniki (na 10 sztuk):
100g twarogu
3 łyżki jogurtu
1 jajko
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 lekko kopiaste łyżki mąki
po pół łyżeczki sody i proszku
 

Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem, dodać jogurt, wsypać sodę i proszek, wymieszać, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na średnim/małym ogniu.
Podawać z dżemem, miodem, orzechami - wg gustu:)

Smacznego!

Twarogowe placuszki

sobota, 22 lutego 2020

Orzechowe bułeczki z kremem



Drożdżowe ciasto ma w sobie przedziwną moc - jego wyrabianie uspokaja, aromat przywołuje najcieplejsze wspomnienia, a smak pozwala zapomnieć o całym świecie. Być może dlatego tak bardzo lubię pracować z drożdżowym ciastem, bo gdy wkładam w niego serce, odwdzięcza się po trzykroć:)
Te bułeczki przygotowałam na wzór słynnych cinnabon z tą różnicą, że do nadzienia dodałam orzechy włoskie. Same w sobie bułeczki są leciutkie i puszyste, pachnące orzechami i cynamonem. Można polać je serowym kremem, tak jak podawane są cinnabony, a wtedy przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa;)

Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:



Orzechowe bułeczki z kremem

Składniki (na 12 sztuk):
400g mąki
20g drożdży
1/3 szklanki cukru
2 duże jajka
200ml mleka
70g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka oleju

nadzienie:
2/3 szklanki mielonych orzechów (włoskie, laskowe)
2 łyżki kremu typu nutella
1 łyżeczka cynamonu
50ml śmietanki
1 łyżka cukru (opcjonalnie)

krem:
50g miękkiego masła
1 opakowanie serka śmietankowego (120-135g)
2 łyżki mleka
2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropli esencji waniliowej

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Można również masło rozpuścić i przestudzić, a następnie dodać do ciasta.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).

Składniki nadzienia wymieszać, dosłodzić cukrem w razie potrzeby. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy rozwałkować na kwadrat 20cm, na cieście rozsmarować nadzienie, zwinąć jak roladę. Pokroić na 6 bułeczek.
Formę do pieczenia ok 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać w formie blisko siebie (3x4 sztuki*), przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z wierzchu posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC (góra - dół). Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić, żeby nieco przestygły.

 
Składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na jednolity krem. Jeśli krem będzie za gęsty, można dolać trochę mleka.
Ciepłe bułeczki polać kremem.
*piekłam w dwóch formach po 6 sztuk.
Smacznego!


wtorek, 18 lutego 2020

Barszcz a'la ukraiński



Barszcz w Polsce niejedno ma na imię. Są barszcze białe, zielone, czerwone, ukraińskie (o barszczu Sosnowskiego nie wspomnę;). Co ciekawe, za wschodnią granicą mianem barszczu określana jest jedynie zupa w typie barszczu ukraińskiego. Taki barszcz gotowany jest na mięsnym bulionie, oprócz buraków ma dużo innych warzyw, jak chociażby kapustę, marchew, fasolę. I koniecznie podawany jest ze śmietaną. I jak to bywa w przypadku innych potraw - co dom to obyczaj, zatem znalezienie jedynego słusznego przepisu na barszcz ukraiński jest niemożliwe. Dlatego swój barszcz nazwałam a'la ukraiński:)
 

Barszcz a'la ukraiński 

Składniki:
0,5 kg mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób)
ok 400g kapusty (ok 1/4 średniej główki)
3 średniej wielkości buraki
2 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub kilka wiśni)
sól
pieprz
3 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
majeranek
opcjonalnie: pół szklanki ugotowanej fasoli

Cebulę obrać, opalić nad ogniem.
Mięso umyć, zalać zimną wodą (3 litry), zagotować, zdejmując pianę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, opaloną cebulę, posolić, gotować, aż mięso będzie miękkie i będzie odstawać od kości (ok 1,5h). Mięso wyjąć.
Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor). Marchew obrać i pokroić w półtalarki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć buraki z marchewką, smażyć, mieszając przez kilka minut.
Kapustę poszatkować, dodać do garnka razem z burakami, gotować 15 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pozostałą połówkę buraka przekroić na kilka kawałków, razem z ziemniakami włożyć do garnka, gotować ok 10 minut. Można również dodać fasolę. Dodać koncentrat pomidorowy, pogotować kilka minut.
Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Podawać ze śmietaną, posypany posiekaną natką i koperkiem.
Smacznego!